Het label voor vrachtwagenbanden: volg de gids! 

Het kiezen van de beste banden voor je activiteit is niet altijd eenvoudig. In 2012 heeft de Europese Commissie een bandenklassering ingevoerd die het mogelijk maakt om de rolweerstand, de grip op nat wegdek en het geluidsniveau van banden te beoordelen en te vergelijken. Vanaf mei 2021 wordt het huidige bandenlabelsysteem gewijzigd om meer informatie te verstrekken. 

 

Om de nieuwe regels goed te begrijpen geeft BFGoodrich je uitleg:

Het Europese bandenlabel

De wijzigingen vanaf 1 mei 2021:

1.     De eerste wijziging van de op het etiket vermelde informatie, betreft de klasse-indelingen voor de rolweerstand en de remeigenschappen op nat wegdek. De klassen F en G verdwijnen en worden geïntegreerd in klasse E, de klasse met de slechtste notering.

 

2.     Voor het geluid wordt de schaal voortaan weergegeven met de letters A, B en C. De decibelwaarde blijft vermeld.

 

3.     Het 3PMSF-symbool wordt toegevoegd wanneer de band hiervoor in aanmerking komt. Dit symbool geeft winterbanden aan, die speciaal zijn ontworpen om voldoende grip en prestaties te bieden voor ritten in winterse omstandigheden.

 

4.     De informatie op het label wordt aangevuld door de oprichting van een openbare gegevensbank, die meer technische informatie bevat.

 

De informatie op het label:

LABEL VOOR VRACHTWAGENBANDEN

1 en 2: De indicatoren voor de rolweerstand en het remmen op nat wegdek worden weergegeven op een schaal van A t/m E.

 

3: Het externe geluidsniveau wordt aangegeven in decibels en ingedeeld in drie klassen (A, B en C). 

 

4: Het 3PMSF-symbool wordt vermeld naast de geluidsindicator op de banden die hiervoor in aanmerking komen. Het is een aanduiding voor de grip van de band in winterse omstandigheden.  

 

5: Een QR-code gekoppeld aan een Europese databank (EPREL), geeft toegang tot alle informatie met betrekking tot het label en tot een gedetailleerd informatieblad met aanvullende technische informatie over de band, zoals de belastingsindex en snelheidsindex, voor enkele en, indien van toepassing, dubbele montage. Deze informatie is ook beschikbaar op de productpagina's van onze vrachtwagenbanden op deze website.  

 

6: Naam van de fabrikant en afmetingen van de band.

Waar is het Europese bandenlabel te vinden? 

 De informatie op het Europese label is ook beschikbaar op de productpagina's van onze vrachtwagenbanden op deze website.

 

Waarom rekening houden met het Europese label?

Het Europese klasseringssysteem voor banden geeft duidelijke informatie over drie eigenschappen. Je kunt hiermee de rolweerstand, de grip op nat wegdek en het rolgeluid van verschillende banden eenvoudig met elkaar vergelijken. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van je bedrijfsactiviteit, zullen de diverse schalen op het etiket niet allemaal even belangrijk zijn. Wanneer de banden voornamelijk in de stad worden gebruikt, kunnen de twee belangrijkste indicatoren bijvoorbeeld grip op nat wegdek en rolgeluid zijn. Voor vrachtwagens die lange afstanden rijden, kan echter de rolweerstand het voornaamste selectiecriterium zijn om brandstof te besparen. Wanneer je regelmatig op besneeuwde of gladde wegen moet rijden, zijn banden met het 3PMSF-symbool de beste keuze voor meer tractie en veiligheid. 

 

Vergeet niet dat, naast de banden, ook zuinig rijden het brandstofverbruik aanzienlijk kan verminderen. Controleer ook regelmatig de bandenspanning voor een optimale grip en brandstofefficiëntie. Zorg voor de veiligheid altijd voor voldoende afstand. 

 

Ons advies: bepaal zo goed mogelijk je behoeften om de beste keuze te maken

Het Europese bandenlabel geeft belangrijke informatie over de prestaties, maar er zijn meer factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Om de beste bandenkeuze te kunnen maken, raden wij je aan eerst je behoeften te bepalen. Afhankelijk van de aard van de wegen, het klimaat en het gewenste gebruik van de banden (bijv. streekvervoer, lange afstanden, enz.), zijn bepaalde modellen van onze banden een betere keuze dan een andere. 

 

Bovendien houdt het Europese label geen rekening met een aantal belangrijke prestatiecriteria die eveneens doorslaggevend kunnen zijn voor je keuze. Het label geeft bijvoorbeeld geen informatie over het kilometerpotentieel, de mogelijkheid voor herprofilering of loopvlakvernieuwing, of de laterale grip. 

 

Om je keuzecriteria zo goed mogelijk af te stemmen op je activiteit en om je te helpen de beste keuze te maken, raden wij je aan contact op te nemen met je bandenspecialist. 


Meer informatie over het bandenlabel is beschikbaar op de betreffende pagina van de Europese Commissie.